Door Miranda Wiering, orthopedagoog i.o. bij Accare
Het afgelopen studiejaar heb ik gewerkt aan mijn thesis vanuit het OLAV-project. Hier heb ik geleerd wat wetenschappelijk onderzoek echt inhoudt. Ik begrijp nu beter wanneer een onderzoek betrouwbaar en valide is en waarom dit van belang is voor de praktijk. Ook heb ik geleerd op welke manier wetenschappelijk onderzoek van waarde is voor mijn werk als (toekomstig) orthopedagoog. Zoals Accare al noemt hebben cliënten recht op de best bewezen zorg en vind ik het belangrijk dat ik op de hoogte ben van wetenschappelijke onderzoeken die relevant zijn voor mijn cliënten.
Mijn thesis gaat over de samenhang van zowel het werkgerelateerde aspect, alsook het niet-werkgerelateerde aspect van mogelijke burn-outklachten onder docenten van leerlingen met autisme. We keken ook naar hun houding, competentiebeleving en kennis. Uit mijn analyse blijkt dat de docenten in te delen zijn in twee groepen, waarbij de groepen voornamelijk verschillen in de aanwezigheid van het niet-werkgerelateerde aspect van burn-out. Dit aspect zou dus bepalender kunnen zijn voor de aanwezigheid van een burn-out dan werk- of leerlingspecifieke aspecten. Dit suggereert dat de aanname dat burn-outsymptomen uitsluitend door emotioneel zwaar werk komen wellicht ongegrond is. Docenten met een negatieve houding ten opzichte van passend onderwijs en competentiebeleving behoren vaker tot het cluster met veel burn-outsymptomen (op basis van dit onderzoek is niet te zeggen wat de oorzaak en wat het gevolg is, red.). Kennis en de aanwezigheid van leerlingen met autisme in de klas lijken minder relevant voor het verkrijgen van een burn-out. Er wordt aanbevolen om onderzoek te doen naar de houding en competentiebeleving van docenten om deze te verbeteren.
Ik vond het prettig om mijn thesis uit te voeren vanuit het OLAV-project omdat ik veel en fijne ondersteuning heb gekregen vanuit Anne. Ze is behulpzaam maar tegelijk zorgt ze ervoor dat ik zelf aan het denken word gezet over hoe ik mijn onderzoek aan kan pakken. Ik vond het prettig om mijn thesis samen met een studiegenoot uit te voeren in hetzelfde project, omdat we op deze manier ook steun aan elkaar hebben gehad. Ik vond het schrijven van mijn thesis achteraf veel leuker en leerzamer dan in van te voren had gedacht.